Category Archives: Pengalamana

Dua Artikel Mendapat Hits Tertinggi


Salam,

Dengan rendah dirinya saya nak berkongsi dengan rakan-rakan tentang dua artikel yang saya tulis baru-baru ini. Yang pertama tentang 10 nasihat untuk orang bercinta dan Mencarut Mencarut Mencarut. Kedua-dua artikel ini mendapat hits paling tertinggi selama saya berblogging ini.

Oleh kerana saya adalah salah seorang artikel editor di Iluvislam.com, setiap kali masa saya ditugaskan untuk menerbitkan artikel di website tersebut, saya biasanya akan mengambil artikel sendiri. Dengan cara inilah salah satu cara yang terbaik untuk saya berdakwah.

Untuk artikel pertama, statistik menunjukkan 11166 hits, dan dikomen sebanyak 96 kali. Tapi saya tidak terlampau terkejut kerana memang lumrah remaja-remaja zaman sekarang menyukai artikel-artikel bab cinta.

Hits Artikel Cinta

Untuk artikel yang kedua berkenaan dengan mencarut, baru sahaja dua hari diterbitkan di Iluvislam.com, mendapat sebanyak 1972 hits dan 24 komen.

artikel carut hits

Manakala di blog saya sendiri, biasanya puratanya hits adalah sebanyak 25 hits sehari. Tetapi apabila saya linkkan blog saya di website Iluvislam.com, ia menjadi sebanyak 145 hits.

Hits Graf

Mesti semua pelik kenapa tiba-tiba je saya bagitau tentang hits2 blog ni? Sebenarnya apa yang nak saya sampaikan disini ialah kita sebagai seorang islam perlu mencari peluang untuk berdakwah dari apa segi yang kita boleh. Macam saya, amat susah saya nak beri public speaking atau berceramah dikhalayak ramai. Memang tergagap.

Jadi, saya boleh menulis untuk menegur, menasihati dan memberi peringatan terhadap pembaca. Bayangkan sebanyak 11000 orang membaca artikel saya, kalau nak disamakan seperti ceramah forum yang dihadiri oleh puluhan ribu orang.

Satu lagi yang penting, kepada blogger2 yang mempunyai blog masing2, saya nasihatkan anda semua cuba serapkan nilai2 baik dalam penulisan anda. Sekurang-kurangnya ada  daripada takda.

Saya memahami ramai diantara blogger menggunakan blog untuk meluahkan perasaan (infact, saya sendiri pon buat camtu), tapi cuba kalau boleh ada juga penerapan nilai2 baik. Tak perlu ade tazkirah ber hadis atau berayat quran pun. Sekadar mengajak kepada kebaikan pon sudah cukup baik.

Saya harap entri ini adalah faedah untuk anda semua. Saya tak mengharapkan anda semua komen. Tapi yang saya harapkan ialah semua pembaca dapat mengambil faedah daripada isi-isi yang saya sampaikan, agar saya juga dapat mendapat saham diakhirat kelak. InsyaALLAH.

ibnulatef

Leeds

27.10.2009

Advertisements

4 Comments

Filed under Pengalamana

Manutd vs Bolton Vids

Salam,

Here are the video that I record (using my vid cam) during match Manutd vs Bolton. Enjoy yaa..

1. The video was taken by my friend. That is our seat and view for the game. It was really fantastic view. The seat that we got were quite comfortable because it has cushion and armrest.

2. This one is the video of Rio Ferdinand. He was only less than one metre from me. At that time, I felt like want to grab his head and touch his curly hair.

3. This video was taken by me at the Old Trafford before the match start. All fans were waiting for the Aston Villa vs Chelsea result. If Chelsea lost, and Manutd win, Manutd will at the top and eventually, it happenned. I love you aston villa. Huahua.

4. Evra with Anderson went to their car. Im not really sure whos car is it? but I guess it is anderson’s R8 as I have seen in youtube before.

5. This video was taken when we want to find our seat. The system of supporters flowing is very good. In fact I didnt feel like watching football with approx 75000 supporters, You know what I mean.

6. This is video of Van Der Sar, currently the best goalkeeper in Europe. I did touch his hand and please dont get me wrong, Im still straight ok. Huahua. But sorry, I did ‘bebel’ in Malay.

sentiment_dunker

Leeds

18/01/2009

2 Comments

Filed under Pengalamana

Masuk Salam Perantauan Beb

Salam,

Baru-baru ini masa bercuti di Malaysia, aku ada hantar email kat salam perantauan utusan.com.my, kononnya nak buat ucapan rayalah kat family nun jauh di malaysia sana. Padahal raya kat malaysia je baru ni. Masa mula-mula hantar haritu, cek gak seminggu dua minggu lepas tu, tapi tak keluar-keluar juga. Masa tu dah give up abes la tak masuk.

Baru ni, tiba2 je ada orang email aku, kata nak berkenalan. Dia dapat emel aku dari salam perantauan. Ada peminat beb. Huahua. Bukan senang nak dapat gambar solo masuk salam perantauan ni. Selalunya diorang akan bagi yang group besar je. Ni screen shot die :

Untitsfdfled

Ni link die – Klik disini ya, jangan malu-malu.

Moral : kalau korang ada gambar luar negara ke, ke dalam negara tapi nampak macam luar negara or gambar ngan mat saleh, try je hantar, goreng2 je dok paris ke bulgaria ke. Jahat pulak tips ni.

sentiment_dunker

Leeds

18 October 2009

4 Comments

Filed under Pengalamana

My modules so far

Salam,

Time aku start tulis entry ni, dah 4 kelas untuk third year aku dah masuk, keempat2nya adalah 4 module yang berlainan. Basically, semuanya introduction lecture. Berikut adalah 4 module yang telah aku lalui. Dalam 2 hari (isnin dan selasa), setiap hari 2 kuliah.

Auditing

1. LUBS 3540 : Auditing and Information System.

Modul ni ajar theory camne sebenarnya cerita auditing ni. Biasenya, budak2 akaun lepas degree, akan ke bahagian auditing. Bagi sape yang tak tau, dalam bahasa yang senang, audit ni lebih kurang cek penyata kewangan yang dikeluarkan oleh syarikat tu betul tak. Auditor la yang kene cek. Kerja ni memang susah awal2.

Untuk module ni lecturer aku seorg greek (Greece). Nama die pelik sikit. Kontastinos Bozos. Tapi name panggilan Kostas. Die botak tapi macho. Die lecture pon best. Cayalah Kostas!! Im the only malay in this lecture.

Modul overview

2. LUBS 3855 : Strategic Human Resources Management

Modul ni mula2 aku dengar tajuk dia, memang cam horror tak best. Tapi bile dah masuk lecture die, not bad la modul ni. Die ajar pasal camne strategi2 HRM syarikat2. Sebelum ni dgr HRM je, untuk recruit pekerja. Sebenarnya HRM la bnyak skop die. Macam2. Lecturer pon not bad la. Name die Dr Daniel Muzo. Aku rasa dia ni orang2 east europe, cam poland, czech. Tak pasti sangat. Im the only malay in this lecture.

In lecture

3. LUBS 3865 : Financial Analysis

Modul diajar oleh Mrs. Dr Camelia Vasilescu. Aku tanya coursemate aku, cara loghat english beliau seorang spanish. Aku pon tak tahu, sebab 1st time jumpa. Modul ni lebih kurang ajar kita camner nak buat report atas analisis kita terhadap financial statement syarikat-syarikat. Memang kene paham betul2 la, apa benda yang ada dalam financial statement tu.

Subjek memerlukan banyak menulis, sebab assessment dia pon memang 100% assignment. Kena hantar repot dalam awal januari ni, word limit yang dia bagi ialah sebanyak 5000 perkataan. Untuk budak accounting, 5000 ni memang banyak. huhu.

In lecture2

4. LUBS 3800 : Transition Economies in the New International Business Environment

Nih satu lagik modul yang cuak bila first time dengar. Mana taknya, tajuknya dah la pelik, panjang berjela pastu ada perkataan economics plak tu (aku memang fobia ngan economics – perosak result a-level aku dulu). Tapi bila masuk lecture dia je, again, not bad la.

Basically dia ajar macamana keadaan ekonomi di eropah timur. Macam negara Poland, Chezh, Slovakia dan sewaktu dengannya. Lecturer bernama Dr Hanna Gajewska-De Mattos. Pelik tol nama. Dalam lecture dia bgtau la nape nama dia camtu. Beliau seorang polish (poland), so dua nama terawal adalah nama polish beliau. De-Mattos tu sebab beliau kahwin dengan brazilian, so surname die tu diambil dari suaminya.

Kesimpulannya, aku seronok dengan modul2 tahun ni. Kesemua modul memerlukan pembacaan yang banyak. Pelik untuk third year ni memang dia tak bagi banyak pilihan untuk numerical modul. Apapon, aku berazam nak strugle betol2 tahun ni. Menyesal dah apa yang terjadi sebelum2 ni. Doakan kejayaanku ya.

smiley_geek

sentiment_dunker

Leeds

30/09/2009

5 Comments

Filed under Pengalamana

Selamat tinggal

Salam,

Selamat tinggal Malaysia,

Selamat tinggal keluargaku,

Selamat tinggal sahabat-sahabatku.

Alhamdulilah setelah tiga bulan mengganggur di rumah, kini tibalah masanya untuk aku kembali berjuang meneruskan sisa-sisa perjuangan untuk menghabiskan degree aku di University of Leeds. Sepanjang masa ini, banyak kenangan manis yang tak akan aku dapat dan ia adalah nikmat berkeluarga. Akan kurindu hubungan ini sepanjang setahun aku tinggal di Leeds nanti.

Anak Saudara

Dengan melayan kerenah anak saudaraku, lawak abangku dan isterinya dan kasih sayang ibubapaku menjadi penghiburku selama ini. Kemeriahan hari raya yang hampir lima tahun tidak kurasai, dapat kurasai pada cuti musim panas ini. Alhamdulillah.

https://i0.wp.com/www.sktmntasik.edunet.my/imsktmntasik/1239420937.gif

Tidak lupa juga kepada sahabat-sahabat lamaku di sekolah rendah dahulu. Terutamanya yang selalu menghubungiku selama ini seperti En Azizul Helmi (Ejoy), Azizul Hasyim (Bob), Farhan Karim (An) Ikmal Hisyam, Zulhusni, Faisal and Aini (Aca), Alif Rozaimee, Cik Akmal Jasni (Glory Becky), Cik Wan Nurfarihah dan Cik Raihanah. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan yang lain. Korang semua memang memeriahkan percutianku selama ini. Terima kasih sahabat.

Diharap persahabatan kita tidak berhenti setakat ini sahaja. Semoga ia berkekalan walaupun diri ini berada nun jauh di perantauan sana. Sekalipun tidak dapat bertemu secara fizikal (dalam masa setahun ni) kita boleh berjumpa secara maya seperti di YM, Facebook, Friendster ataupun email. InsyaALLAH. Doakan kejayaanku. Amin.

KL

Akan kurindu juga suasana rumah, bilik, kesesakan Kuala Lumpur, kehangatan cuacanya. Yang akan paling kurindui menonton EPL di rumah bersama rakan-rakan dan keluarga. Semuanya akan menjadi kenangan manis yang terpahat di ingatanku.

Aku akan bertolak dari KLIA pada jam 1930 pada hari jumaat, 25 September 2009. InsyaALLAH. Doakan perjalananku selamat sampai ke destinasi.

Jadual perjalanan (waktu tempatan ) :

Kuala Lumpur – Dubai [1930 – 2220]

Transit di Dubai [2220 – 0755]

Dubai – Manchester [0755 – 1225]

Manchester – Leeds [1330 – 1430]

Perjalanan dilakukan bersendirian. Rakan-rakan semua sudah selamat sampai di sana. Segala perkembangan perjalanan akan diupdate dari semasa ke semasa.

sentiment_dunker

Dubai

28 Sept 2009

15 Comments

Filed under Pengalamana

Aidilfitri bersama keluarga

Untitled

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam,

Aku bersyukur kehadrat Allah Taala kerana memberikan aku peluang untuk pulang beraya dirumah Ampang. Setelah 2 tahun menyambutnya di uk. Kini aku dapat merasai kenikmatannya di sini. Alhamdulillah. Tahun ni nak merasa pakai baju raya baru plak. So, belila baju melayu warna hijau muda. Mak aku kate sesuai ngan aku.

Aku sedih sebab tak boleh nak beli sepasang, sebab untuk saiz badan aku, potongan kakinya amat pendek, dah pergi banyak kedai kat wisma yakin tu, semuanya senteng. So, aku beli je la baju. Gi solat raya pakai pelikat hijau. And kalau beraya pakai jeans hitam.

Nikmat terbesar yang aku rasai ialah bila bergambar bersama-sama seluruh keluargaku. Ini adalah kali pertama sejak raya 2002 dahulu. Masa tu anak sedara bongsu (buat mase sekarang la) masih dalam perut lagi, sekarang dah 6 tahun dah.

Family

happy family

Dari kiri : Abg Fendi (abang ipar suami kakak) , Thaha (aku), Kak Muna (kakak),  Bo (ayah), Mi (emak), Hafiz dan Daniel (anak sedara), Huda (anak sedara sulung), Yaya (anak sedara), Kak Zetty (kakak ipar isteri abang kedua) dan Abang Taufik (abang).. haaa, terlupa sorg lagik.. Dalam perut kak zetty.. Tawadud name unofficial die.. haha..

Family yang takde dalam gambar ialah keluarga abang Tarik – abang sulung yang sekarang masih berada di uk.

Selain dari itu semasa pagi raya, aku dapat bermaafan dengan ibu bapa aku. Memang la sepatutnya jadi sedih, tapi entah kenapa family aku jadi lawak plak. Boleh bergelak ketawa plak. Mungkin sebab masing-masing dah lama memaafkan. Yang tak tahannya, aku ni masih diberi duit raya walaupun dah besar panjang. Apa lagi aku bedal je la. Hahaha.

IMG_0738

salam mintak maaf ngan ayah

IMG_0743

ciuman manja dari anak kesayangan.. haha

Lepas sambut tetamu yang datang sampai ke zohor, kami sekeluarga pun bertolak ke rumah keluarga Kak Zetty (kakak ipar) di bangi. Tahun lepas diorang yang datang beraya di rumah kitorg, so sebagai balasan tahun ni, kitorg plak melawat keluarga diorg. Kami beraya disana hinggalah waktu Maghrib.

IMG_0854

keluarga ipar-duai

Selepas habis beraya di bangi kami pulang semula ke ampang. Aku dan abangku terpaksa meninggalkan keluarga untuk ke stadium old trafford, kerana ada perlawanan bola penting diantara Manchester United vs Manchester City. Urusan melayan tetamu yang datang kami serahkan kepada mak dan ayah. Hehe.

michael-owen

Selamat Hari Raya Owen

Memang letih tengok game malam tu, sengit. Bila mautd score je, mancity balas. Tiga kali plak tu. Sampai ke 3-3. Masa perlawanan dah abes. Tapi last2, usaha punye usaha, menang jugak Manutd atas jaringan micheal Owen. Pehhh. Memang best. Lepas tu plak, kami bergegas ke stamford bridge, menonton perlawanan di Chelsea dan Spurs. Oleh kerana game ini cam bosan. Aku tertido.

Sekian saja laporan hari raya dari aku. terima kasih.

SELAMAT HARI RAYA =)

sentiment_dunker

ampang

21 Sept 2009

10 Comments

Filed under Pengalamana

Summary of my summer holiday

Ticketmanutd vs malaysia ticket

Manutd Asia Tour – Although I have met the players quit a few time in UK, it was really excited, watching my favourite football team play at my home country. Im also glad dat Malaysia played well.

Initially, the players planned to stay for a game with Malaysia selection. Due to d bombing in Jakarta, they cancelled their game with Indonesia selection and replaced it with re-match with Malaysia. It was an honour to see them playing with Malaysia with their new ugliest kit for d first time, haha. I did go to d both of d game.

Gathering Photogrand gathering

Gathering SKTT 98 – At first, I was so jealous of my 2nd brother bcoz he had his gathering with their 6 Raya SKTT 94 frens. I was waiting for the frens inviting me to such gathering.

After a while, there was an invitation to the gathering. FYI, I have not met them since 11 years ago.  Now, I am glad I found them. There were 2 gatherings. The first was a grand one, organised by An, Ikmal and Wan. The 2nd was a small one organised by Azizul Hasyim aka bob. Thanx mates.

Here is d link – gathering-alumni-sktt-98-tribute

epl Pictures, Images and Photos

EPL-ing – Watching EPL in Malaysia is by far more enjoying than watching it in UK (excluding watching in stadium itself). It is because in Malaysia, Astro (TV broadcaster) broadcasts almost all EPL games every week. Unlike in UK, we don’t have ‘astro’ in our house. So, if I wanted to watch EPL, I have to watch it in the internet. The smoothness of screen is heavily depends on the internet connection.

One more reason why I like Malaysia in terms of watching EPL is because of the Mamak aka Maple. The environment and passion of the supporters are superb. On the other side, in UK, I have to go to the bar (full of smelly drunkard) and small space fast food restaurant. However, I plan to subscribe astro in UK as a soon we buy a tv.

Gameweek 5latest teams

Fantasy Football – Playing fantasy premier laegue is also my new hobby. Being a manager to get the high points is not easy. You must have good knowledge about the progress of players, injury and others. It is really enjoying watching your players’ action especially when they score or assist. My favourite players is Adebayor, haha. Above are my latest team.

https://i1.wp.com/4.bp.blogspot.com/_Sv6aQ3M_CRA/SSyXxhsvjTI/AAAAAAAAAbg/6ymZ37cF-H0/s320/TG.jpg

my idol

Ramadhan-ing – This is the most memorable ramadhan ever for me. There were lot of sweet memories including the gatherings. I will miss all the ‘tazkirah selingan’ during tarawikh. All speakers were brilliant. They talk about ramadhan and issue regarding Muslims nowadays. Thank you Allah for giving me the opportunity to reach this ramadhan.

More importantly, I hope that the current ruler of the state will continue rule the state and hopefully they will conquer Malaysia sooner or later, insyaALLAH. Because of them, the effort of dakwah and spread of Al-Quran knowledge grows. Takbir!!!

Raya-ing – The entry will be published soon with a lot of pictures. Hehe.

7 Comments

Filed under Pengalamana