Kahwin-Rezeki-Beliau


Salam,

Baru-baru ini saya ada menulis tentang ‘Perkahwinan Membuka Pintu Rezeki‘ yang menceritakan bagaimana dengan niat ikhlas untuk berkahwin tanpa meletakkan benchmark yang tinggi untuk menentukan masa untuk kita kahwin itu sangatlah penting untuk keberkatan.

Saya ada mendengar sebuah kisah dari seseorang dan ingin berkongsi kisah beliau dengan pembaca2 sekalian.

Alhamdulillah, beliau masih belum berkahwin, tetapi masih mendapat rasa peluang untuk mendapat rezeki tersebut. InsyaALLAH.

Beliau hanya orang biasa datang dari keluarga orang biasa. Dari segi akademik, beliau hanya boleh dikelaskan peringkat ‘average’. Dari segi kokurikulum pun tidak seaktif mana.

Sebelum menghabiskan degree, beliau sangat merisaui bagaimanalah keadaannya selepas habis belajar untuk mendapatkan kerja. Maklumlah, dengan keadaan ekonomi sekarang yang menyebabkan ramai yang menganggur walaupun sudah mencapai tahap degree. Tetapi dengan kebergantungan beliau dengan Allah, beliau meyakini rezekiNYA.

Hendak dijadikan cerita, sesudah menghabiskan degree di salah sebuah universiti di luar negara, beliau pulang ke rumah dengan masih lagi tiada pekerjaan sedangkan pada masa itu, semua rakan2 sepengajian masing2 sudah mendapatkan kerja di syarikat yang besar.

Pada masa yang sama, semasa pulang ke Malaysia, beliau juga telah merancang untuk melangsungkan perkahwinan dan pada masa tersebut sudah ditetapkan bila dan bagaimana perkahwinan itu akan diadakan. Kalau nak diikutkan secara logik akal, beliau membuat kerja yang bahaya kerana, masih tiada kerja yang tetap tetapi sudah berfikir untuk berkahwin.

Tetapi disitulah letaknya keyakinan kita terhadap Allah sebagai ‘Al Razzaq’ iaitu pemberi rezeki. Tambahan pula, Allah telah menjamin kepada mereka2 yang ‘miskin’ (tetapi mampu untuk kahwin), akan diberikan rezeki, rujuk Surah An-Nur : Ayat 32.

Jadi dengan niat yang ikhlas ingin menunaikan sunnah rasullulah ini dan yakin dengan jaminan Allah dalam ayat tersebut, beliau berani untuk mengikat seorang ‘puteri’ sedangkan pada masa itu saya masih lagi tiada perkerjaan.

Dengan keyakinan sahaja tidak cukup jika tidak diselingkan dengan usaha. Selepas beliau pulang dari niversity dengan kelayakan degree, beliau berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan pekerjaan yang baik. Pada masa yang sama beliau berdoa kepada Allah agar diberikan kerja yang terbaik dan berkat untuknya.

Sudah berbulan2 berlalu, dengan usaha yang gigih memohon hampir 100 pekerjaan melalui surat pos, emel dan melalui laman jobstreet, beliau masih lagi tidak mendapat panggilan dari mana syarikat yang berminat. Tetapi itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus berusaha memohon pekerjaan kerana memikirkan apakah yang ingin diberikan kepada isterinya jika sudah berkahwin nanti.

Hinggalah bulan ke 5 pengangguran beliau, beliau hanya mendapat 3 panggilan dari lebih kurang 100 permohonan yang dibuat. Walaupun sedikit, beliau merasa amat bersyukur dan berazam untuk membuat yang terbaik untuk interview di firma2 tersebut.

Tetapi,  dengan kuasa Allah sebagai pemberi rezeki. Beliau dikurniakan nikmat mendapat interview dari 3 syarikat yang besar iaitu Citybank, Schlumberger dan Khazanah Nasional Bhd. Sedangkan tidak pernah terfikir diminda beliau untuk bekerja di syarikat2 yang besar. Baginya, cukuplah sekadar mendapat pekerjaan pun sudah menjadi kepuasaan baginya.

Akhirnya, dengan izin dan rahmat dari Allah, Allah menunaikan janjinya di Surah An Nur ayat 32 (rujuk di awal artikel ini huraian ringkas). Beliau ditakdirkan mendapat pekerjaan sebagai seorang akauntan di syarikat Schlumberger Business Hub Sdn Bhd. Kalau nak dikirakan gaji, lebih tinggi daripada gaji seorang fresh graduate di firma2 lain. Untuk rujukan, klik link ini untuk mengetahui ranking tentang syarikat tersebut.

Sebagai kesimpulannya, tujuan saya menceritakan kisah sahabat ini, adalah untuk menunjukkan bahawa, kekuatan dan kehendak Allah sahajalah yang dapat menentukan ke mana rezeki kita. Yang penting usaha, doa, tawakkal dan yakin dengan janji2nya.

Secara sunnatullah, orang yang pandai akan mendapat perkerjaan gaji yang lebih tinggi daripada orang yang kurang pandai. Tetapi disinilah pentingnya penerapan  penjagaan dalam aspek syariatullah, dalam konteks artikel ini, dengan keyakinan beliau atas janjinya dalam surat AnNur ayat 32 dan kebergantungan terhadapNYA, menyebabkan Allah sangat sayang dan memberikan rezeki lebih kepadanya.

Maka yakinilah perkahwinan itu sememangnya akan membuka pintu rezeki anda.

ibnulatef

ampang

23. 10. 2010

Perkahwinan Membuka Pintu Rezeki

Advertisements

Leave a comment

Filed under Pengalamana, Renungan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s