10 nasihat untuk orang bercinta


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Salam,

Terjumpa artikel ni kat dalam Iluvislam.com, dah mintak kebenaran kat penulis artikel ni untuk copy n paste ayat die.

Berikut adalah nasihat-nasihat berguna untuk orang-orang yang bercinta:

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.

2. Bercintalah kau dengan nya dengan sekadarnya. Kelak mungkin ‘si dia’ mungkin bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik ‘si dia’.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melaggar syariatNYA.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikinya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara ber’dating’, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cintaNYA.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima disisi ALLAH, kelak ALLAH akan tarik kebahagian darimu.

Setiap nasihat ini mungkin tidak relevan kepada seseorang. Mungkin ia juga relevan kepada seseorang yang lain.

Sumber : Iluvislam.com

ibnulatef

Leeds

20.10.2009

Advertisements

4 Comments

Filed under Renungan

4 responses to “10 nasihat untuk orang bercinta

  1. “Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.”

    Itu kalau belum, kalau pernah? Aku tukar sikit lah…

    “Jika engkau pernah bercinta dan sudah putus kisah cintanya, tahanlah dirimu untuk bercinta lagi sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.”

    Boleh? Ngeh ngeh ngeh. Joking

    Quote back :

    Setiap nasihat ini mungkin tidak relevan kepada seseorang. Mungkin ia juga relevan kepada seseorang yang lain.

  2. yup.. btol2 sepatutnya camtu la, sbb nasihat pon untuk org bercinta.. nnti aku bgtau author artikel ni.. huhu

  3. wan nf

    wah.. terase aku. (wlaupn bcinte yg smacam kjp ade. kjp x ade. kjp ngn org tu. kjp org ini..)ehueheue..

    but somehow this is a very good advice. tq mr. T

    • wan, tujuan artikel ni pon nak bg nasihat, so sesiapa yang relevan dengannya, make it positive, tkde niat author artikel ni nak mnyindir.. let bygone be bygone, n kite fikir ape next step kite.. insyaALLAH, kebahagian akan tiba.. amin..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s